2017. június 18., vasárnap

Mit tanultam kis érettségin?

Hiába mondtam előtte sokszor, hogy semmi értelme, azért néhány mégis van. Egy része tényleg értelmetlen, valamint felesleges stressz forrás. Megosztom veletek a tippjeimet, tanácsaimat erről. Remélem, van, akinek a későbbiek során hasznos lehet. 1. Elkezdeni időben készülni rá!
Egy jókora stressztől szabadulhattok meg, ha nem az utolsó előtti napban kezditek elkezdeni, tanulni az egyik tételt. Én a magyart például január óta tanulom, de történelemből az utolsó négy tételt utolsó napra hagytam és nem kellett volna. Megmaradt valamilyen szinten, de nem annyira részletesen, valamint nem is tudtam egy tételre annyi időt szánni tanulás alatt.
Tudom, tudom, mindenki ezt papolja, hogy időben, de tényleg igaz. 

2. Külön kiírni a tételeket!
Egyik tantárgyból órán közösen dolgoztuk ki, hiszen sok az idei tananyagot is érintette. Ez viszont azt jelentette, hogy picit összevissza volt. Biológiából az ez évi tananyag kellett, de módosítva, mert nem minden annyira részletesen és a szószedettel együtt. Történelemből három év anyaga volt, így eléggé össze-vissza találtuk meg a tételeket.
Lényegre rátérve én kiírtam külön az összes tételt. Van, akinek kézzel írottan jobban megmarad, nekem, ha begépelem és kinyomtatom. Ez is utal az előzőre, hiszen 30 tételt vagy éppen 55 tételt nem kis idő kézzel, vagy gépen megírni, szóval időben kezdjétek el. 

3. Rendszerezés!
Ez alapnak dolognak mondható, de meg akartam említeni. Én mindegyik tantárgyat külön rendszereztem egy irattartóba (ha ez a neve annak a cuccnak, amibe lefűzhető tasakot lehet tenni), és ha vittem valahova (mondjuk Angliába, mikor utaztam), akkor nem több füzetet kellett vinnem, hanem csak azt az adott irattartót. 


4. Ismétlés!
Ha időben elkezditek tanulni a vége felé érdemes az összes tételt átismételni azt is, amit alapból jól tudtok. Nekem ez a taktika bevált, bár ha sikerült volna három napot szánni rá, akkor sikerülhetett volna jobban is. 

5. Minden tételt tanuljatok meg!
Sokan szokták, hogy ami nem szeretnek, azt nem tanulják meg, mert „Úgy sem azt húzom.” . Nálunk is voltak ilyen személyek, akik így gondolkodtak, és elég rendesen megszívták. Ezért tényleg minden tételt tanuljatok meg, mert a rendes érettségin magyarból, ha egyikből valaki semmit nem tud, akkor póttételt kell húzni, de akkor irodalomból és nyelvtanból is.

Ti mit tanultatok eddig a vizsgáitok alkalmával?:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése