2018. február 11., vasárnap

Nyelvvizsga tapasztalatok


Üdvözletem mindenkinek!:)

Pár hónapja nyelvvizsgáztam, így arra gondoltam, hogy megosztom a tapasztalataimat veletek. Én a  BME központot választottam, mert a tanárom is azt ajánlotta, valamint ő végig erre készítette fel az osztályt. Nehéz döntés volt, de én végül az általános, angol, komplex-et választottam, és nagyon jó döntés volt.


Szóbeli
A legtöbb helyen párosával kell bemenni szóbelire, de itt egyedül kell, és a vizsgáztatóval kell beszélned. Az egyik vizsgáztató kérdez, társalog veled, a másik pedig pontoz közben. Egy nagy különbség a többihez képest, hogy itt nem témát húzol, hanem úgy kapod. 


Az első körben a vizsgáztató kérdez tőled egy adott témáról, ami nekem például a sport volt. Alapvetően egyszerűbb kérdések voltak, de stressz helyzetben az ember képes össze-vissza mondani ezt-azt. Ebben a részben mondhatsz személyes véleményt, a másik részben azonban már nem.

A második felében kettő téma közül választhatsz. Nekem az egyik lehetőség a Transport volt, a másik az English - speaking countries. Mindkettő jó téma, de tudtam azt, hogy a második az, amiről abban a stresszes helyzetben is képes leszek beszélni, és a legtöbbet tudok. Arra érdemes figyelni, hogy a képek segítenek, és én például elkezdtem beszélni az Egyesült Királyságról, de mivel a képekhez kapcsolódott az Egyesült Államok, így arról a végén kérdeztek. 

A harmadik része egy szituációs feladat, ami annyit jelent, hogy kapsz egy szituációt, és a vizsgáztatóval kell beszélned róla. Én azt kaptam, hogy egy filmszakkört szeretnék szervezni az egyetem kollégiumában, és az igazgatóját kell rávennem, hogy hivatalos legyen, és egy egész tervet megosztani vele, hogy kell-e kezdő tőke, szeretnénk-e külön termet rá.


Hallgatás
Ez a szóbeli értékelésbe számít bele, de úgy gondoltam erről is mesélek egy kicsit. Kettő feladatból áll, az elsőnél rövid kérdésekre kell válaszolni, a másodiknál karikázni kell három választási lehetőség közül. Úgy érzem, hogy nem volt annyira nehéz. Vannak cseles kérdések, amikre a válasz is félreérthető, hogy oda most pontosan mi is kellene, tényleg figyelni kell, és koncentrálni, de a nagy része érthető.

 Írásbeli
Öt részből áll, kettő íráskészség, ami egy e-mail írása, és egy fórumbejegyzés általában. Teljesen hétköznapi témát kaptam, így nem volt vele semmi nagyobb problémám. Az e-mail témájára nem emlékszem már, de a fórumnál állást kellett foglalnom, hogy  vidéken jobb élni költségek szempontjából - valami ilyesmi volt.:) 
Az utolsó három, pedig három különböző olvasott szövegértés. Az elsőben a hiányos szöveget kell mondatokkal kiegészíteni, a másodikban egy szöveget kell elolvasni, majd a kérdésekre röviden válaszolni, a harmadikban pedig a hiányos szöveget kifejezésekkel kell kiegészíteni. Számomra pozitív volt, hogy az írásbeli alatt végig lehet szótárt használni, amikor akadt egy két szó, ami fontos volt és nem értettem, akkor gyorsan ki tudtam keresni, de ami fontos, hogy azt mindenki magának kell vinni. 

Összességében jó tapasztalataim vannak róla, de természetesen kell készülni sokat, de ahhoz képest könnyebb volt, amire én számítottam. Hamarosan jön egy vendégbejegyzés az ECL nyelvvizsga típusról. 

Ti melyik nyelvvizsga központnál csináltatok nyelvvizsgát, vagy éppen terveztek, és milyen nyelvből?
Érdekelne titeket egy poszt a nyelvvizsgára való felkészülésről?:)

2 megjegyzés:

 1. Szia nagyon király cikk volt!
  Igen érdekelne! Én is most tervezek elkezdeni készülni az angol középfokúmra :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! :)
   Örülök, hogy hasznos találtad:3 Sok sikert hozzá előre is:) Tudod már, hogy melyik nyelvvizsga központnál fogod megcsinálni?:)

   Törlés